49,99 zł
NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM
Aktualny termin przydatności to 08.2024
Jogurt Naturalny bakterie do namnażania
oryginalna receptura dr Kempisty
Zawiera kultury bakterii:
Streptococcus thermophilus
Lactococcus bulgaricus
Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu.
Produkt do wielokrotnego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania
zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Jogurt Naturalny ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w
nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.
Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i
innymi dodatkami.
Wolne od:
produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy
(gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje
spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance
kefiru.
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.
-
Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
-
Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka
pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
-
Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.
-
WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
-
Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka,
mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
-
Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
-
Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12
godzinach sprawdzić.
-
Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem
odstawić na kolejne godziny do namnażania.
-
Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego
piekarnika.
Można także zawinąć w koc.
-
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga!
Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
-
Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.
Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu.
Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości.
Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Zobacz film jak zrobić
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być
różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy
Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia
www.leczeniezywieniem.pl
Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ
Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ
Filmy z wykładami dr Jadwigi Kempisty znajdziesz TUTAJ
Reklamacje:
aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania
namnożenia
- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru
- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia),
- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.
- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)
Producent: Leczenie Żywieniem
29 Przedmioty
5905279349018
Brak komentarzy
Zobacz także