Ekologiczne nasiona na kiełki – wybierz na Ekodlaciebie.pl!
Kiełki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Często zawierają nawet kilka razy więcej witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji w porównaniu do warzyw, które z nich wyrastają. Dzieje się tak ze względu na ich skondensowaną formę. By móc korzystać w pełni z dobroczynnych właściwości kiełków, najlepiej jest postawić na domową hodowlę. Dlaczego?
Kupne kiełki w plastikowych opakowaniach rzadko kiedy są prawidłowo przechowywane, a to sprzyja rozwojowi pleśni. Jest ona w początkowej fazie praktycznie niewidoczna, co sprawia, że możemy ją zjadać razem z małymi roślinkami, co nie będzie zbyt korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ponadto domowe kiełki są zdecydowanie tańsze w porównaniu z kupnem gotowych produktów dostępnych w sklepach. Jeśli zainwestujemy jednorazowo w kiełkownicę, to późniejsza uprawa będzie zdecydowanie bardziej opłacalna.
Na Ekodlaciebie.pl oferujemy szeroki wybór ekologicznych nasion na kiełki do samodzielnej hodowli. Znajdziecie u nas nasiona kiełków fasoli mung, wiesiołka, słonecznika, lnu, soczewicy, żyta, soi, rzodkwi, pszenicy, dyni, grochu, brokułu, buraka czy konopi.
Wszystkie dostępne w tej kategorii produkty są w pełni ekologiczne, co oznacza, że pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, gdzie nie stosuje się pestycydów i innych sztucznych środków ochrony roślin. Nasiona są wolne od metali ciężkich oraz innych szkodliwych związków, a stężenie w nich substancji aktywnych jest możliwie najwyższe.
Ekologiczne nasiona kiełków – poznaj ich prozdrowotne właściwości!
Kiełki to obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Te niepozorne roślinki dostarczają mnóstwa witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, a także aminokwasów w bardzo wysokim stężeniu. Dlaczego tak się dzieje? Same nasiona roślin magazynują wszystkie substancje odżywcze, które później znajdą się w dorosłej roślinie. Nasion jednak nie należy spożywać, gdyż organizm ludzki nie jest w stanie ich dobrze strawić i wykorzystać tych wartościowych związków. Dopiero, gdy nasiona kiełkują, substancje w nich zawarte, stają się dla nas możliwe do przyswojenia.
Zaletą ekologicznych nasion kiełków jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy z grupy B oraz witaminy C, D, E i K. Znajdziemy w nich także żelazo, jod, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, mangan, miedź, lit oraz selen. Oczywiście różne rodzaje kiełków posiadają nieco odmienne właściwości, każde z nich charakteryzują się dobroczynnym działaniem. Przede wszystkim wykazują one właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że odmładzają organizm i chronią go przed rozwojem licznych chorób. Ekologiczne nasiona kiełków wspomagają pracę układu nerwowego, krążenia, regulują gospodarkę hormonalną, wzmacniają narząd ruchu i zęby, poprawiają trawienie, wykazują działanie przeciwzapalne, czy przeciwdrobnoustrojowe. Już dwie łyżki kiełków dziennie dostarczą do organizmu mnóstwa cennych substancji aktywnych.
Szklana kiełkownica słoikowa – sprawdzony sposób na domową hodowlę kiełków!
Najwygodniejszym sposobem na domową hodowlę kiełków jest zakup szklanej kiełkownicy słoikowej. Jest ona prosta w obsłudze i szybko pozwala cieszyć się własnymi zbiorami. Wystarczy wsypać do niej kiełki, zalać je odpowiednią ilością wody i zakręcić. Nasiona należy regularnie przepłukiwać, co zapewni im szybszy wzrost i zabezpieczy przed rozwojem pleśni. Jeśli zastosujemy się do instrukcji, już średnio po około 5 dniach, możemy cieszyć się gotowymi do spożycia roślinkami.
Jak spożywać kiełki?
Kiełki, w zależności od naszych upodobań, możemy spożywać jako dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Można nimi posypać dania wegetariańskie, wegańskie, a także te z mięsem. Stanowią atrakcyjną formę uzupełnienia diety o cenne dla zdrowia wartości odżywcze.