SŁODZĄCE

Zdrowe substancje słodzące – poznaj ofertę Ekodlaciebie.pl!

W dzisiejszych czasach trend na zdrową żywność nieustannie się poszerza. I trudno się dziwić, coraz większą uwagę przykładamy do tego, co spożywamy, a badania jednoznacznie dowodzą, że jakość jedzenia ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. To dlatego tak popularne stają się również sklepy ze zdrową żywnością, oferujące produkty dostarczające organizmowi wszelkich niezbędnych składników i korzystnie wypływające na organizm i nasze samopoczucie.

Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę, że nadmiar cukru w diecie jest jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory czy otyłość. Jednocześnie, któż nie przepada za słodkościami czy chociażby kawą z mlekiem i cukrem? Od czasu od czasu tego typu przyjemności nie przyniosą uszczerbku na zdrowiu, zwłaszcza jeśli zazwyczaj pilnujemy zdrowej diety, jednak spożywane w nadmiarze mogą negatywnie odbić się na kondycji naszego organizmu. Szczególnie osoby, które już cierpią na różnego rodzaju przewlekłe schorzenia powinny baczniej przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na ilość spożywanego cukru. Może okazać się, że czas odstawić sacharozę na rzecz zdrowych substancji słodzących, takich jak ksylitol, erytrytol, stewia czy chociażby cukier kokosowy. Zamienniki te posiadają liczne właściwości prozdrowotne, a przy tym nadal pozwalają nam się cieszyć słodkim smakiem bez żadnych konsekwencji.

Ksylitol – zdrowy zamiennik cukru

Jedną z popularniejszych zdrowych substancji słodzących jest ksylitol, czyli cukier brzozowy, pozyskiwany właśnie z tego drzewa. Charakteryzuje się on specyficznym, mentolowym posmakiem. Można go z powodzeniem dodawać od napojów zimnych i gorących, a także do wypieków.

Ksylitol posiada szereg cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim wykazuje działanie antybakteryjne. Ma to przede wszystkim znaczenie dla zdrowia jamy ustnej. Wybierając słodycze z ksylitolem nie tylko nie przyczyniamy się do rozwoju próchnicy, ale wręcz jej przeciwdziałamy. Obecnie ta zdrowa substancja słodząca często jest składnikiem naturalnych past do zębów.

Ponadto ksylitol, jako zdrowy zamiennik cukru, zmniejsza łaknienie na słodycze oraz podnosi odporność organizmu. Jego kolejną cenną właściwością jest wspomaganie przyswajania wapnia przez kości, co sprawia, że przeciwdziała on osteoporozie. 

Ksylitol jest dobrym zamiennikiem cukru dla osób z cukrzycą czy otyłością. Posiada prawie o połowę niższą kaloryczność w porównaniu z sacharozą, a do tego ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podnosi gwałtownie poziomu insuliny.

Erytrytol – zdrowa substancja słodząca

Kolejną zdrową substancją słodzącą jest erytrytol. Pochodzi ona z tej samej grupy związków chemicznych co ksylitol. Jego słodycz jest nieco mniejsza niż tradycyjnego cukru. Trzeba go więc użyć o około 1/3 więcej, by uzyskać ten sam poziom słodkości, co w przypadku używania klasycznego cukru. 

Główną zaletą erytrytolu jest fakt, że w ogóle nie posiada kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. To czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym zamiennikiem cukru dla diabetyków i osób z innymi chorobami przewlekłymi, a także tych odchudzających się i pilnujących kaloryczności posiłków.

Erytrytol ma uniwersalne zastosowanie. Można go używać do słodzenia napojów oraz do przyrządzania wypieków.

Ponadto, podobnie jak ksylitol, erytrytol, zapobiega rozwojowi próchnicy zębów, wzmacnia szkliwo. Posiada też właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że niweluje z organizmu szkodliwe wolne rodniki, które wywołują liczne choroby oraz przyspieszają proces starzenia organizmu.

Cukier kokosowy – zdrowa substancja słodząca o pięknym zapachu

Ciekawą propozycją wśród zdrowych substancji słodzących jest cukier kokosowy. To co go najbardziej wyróżnia to przyjemny, kokosowy zapach. To sprawia, że idealnie nadaje się np. do słodzenia kawy lub do przyrządzania wypieków. Cukier kokosowy posiada nieco niższy indeks glikemiczny w porównaniu z sacharozą, jednak nie na tyle niski, by móc go spożywać  w dowolnych ilościach, jeśli chorujemy na cukrzycę czy odchudzamy się. Również jego kaloryczność jest porównywalna do tradycyjnego cukru. Jego zaletą zaś jest wyższa zawartość substancji odżywczych w postaci cennych dla zdrowia minerałów.

Cukier kokosowy, jako zamiennik cukru, stanowi ciekawą alternatywę, jednak nie należy go stosować w nadmiarze. Z pewnością przypadnie on do gustu osobom, które poszukują ciekawych smaków, by móc urozmaicić swoje desery.

Warto podkreślić, że część zdrowych substancji słodzących dostępnych w tej kategorii posiada certyfikat ekologiczny. Potwierdza on pełną naturalność produktu i jego skład najwyższej jakości. Wyroby ekologiczne powstają z roślin uprawianych na czystych terenach, nieskażonych metalami ciężkimi. W uprawach tych nie stosuje się też sztucznych środków ochrony roślin i pestycydów. Certyfikatem ekologicznym odznaczane są wyroby w pełni bezpieczne dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji