Jogurt naturalny Sun and Food

5905279349018

Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy

Nowy produkt

28,00 zł brutto

28,00 zł za szt.

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

BAKTERIE WYSYŁAMY WYŁĄCZNIE PRZESYŁKĄ PRIORYTETOWĄ

NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM

Aktualny termin przydatności to 30.01.2019

Jogurt naturalny

Zawiera kultury bakterii

Streptococcus thermophilus

Lactococcus bulgaricus

Wytwarzanie:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego nie UHT



WAŻNE: SASZETKĘ OTWIERAMY TUŻ PRZED ZMIESZANIEM Z MLEKIEM



1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek)

gdy używamy mleka pasteryzowanego pomijamy ten etap!

2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-

studzimy do temp. 42°C !!!!!!!(zdatne do picia). Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – szczelnie zamykamy



Porada praktyczna: odlać część mleka do szklanki, wyspać bakterie, wymieszać i wlać do reszty mleka, wymieszać



3. Zostawiamy do fermentacji na 6-12 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera w zimie). Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia.

4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania

5. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania.

Kolejne namnażanie:

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy jogurt straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.



Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, bakterie w saszetce wg terminu przydatności

(saszetkę też należy przechowywać w lodówce)

Zalety jogurtu naturalnego:

Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych regenerujących organizm: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy.

  • Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii.

  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając biegunkom, zaparciom i wzdęciom.

  • Działa przeciwgrzybiczno i zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach.

  • Obniża poziom cholesterolu.

  • Wspomaga układ odpornościowy.

  • Poprzez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu zapobiega osteoporozie.

  • Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy.

  • Nie zawiera glutenu.

W wytworzonych dzięki naszym bakteriom produktach zawarte są żywe bakterie o udowodnionym zdrowotnym wpływie na organizm, jest ich dużo więcej niż w jakikolwiek kapsułkach probiotykowych i pakowanych produktach (w opakowaniu, ze względu na niekorzystne warunki, bakterie giną w ciągu dwóch dni).

Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.

Są także bardzo wydajne, ponieważ np. jedna saszetka kultury bakteryjnej pozwala na wytworzenie wielu litrów jogurtu nawet przez pół roku.

Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami.

Wszystkie produkty nadają się do produkcji sera.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Jak zrobić zobacz:





Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia

ul. Towarowa 10, 49-300 Brzeg

www.leczeniezywieniem.pl

Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ

Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ

Odpowiedzi na najczęstsze pytania znajdziesz w pliku FAQ na dole strony z opisem produktu



Opinie

  • Custom tab
  • Napisz opinię

    Jogurt naturalny Sun and Food

    Jogurt naturalny Sun and Food

     
    Custom tab

    This is a custom block edited from admin panel.You can insert any content here.

    Produkty powiązane

    6 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Pliki do pobrania