Kwaśne mleko Sun and Food

5905279349025

Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy

Nowy produkt

28,00 zł brutto

28,00 zł za szt.

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

BAKTERIE WYSYŁAMY WYŁĄCZNIE PRZESYŁKĄ PRIORYTETOWĄ

NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM

Polecane dla dzieci

Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.

Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową.

Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.

aktualny termin przydatności to 30.01.2019


Bakterie Kwaśne mleko

Zawiera kultury bakterii:

Lactococcus lactis

Lactococcus cremoris

Lactococcus lactis subsp.diacetylactis

Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris



Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kwaśnego mleka.

Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy i inne substancje działają przeciwzapalnie i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmie dziecka.

Polecany:

-jako składnik codziennej diety dziecka

-w czasie i po kuracjach antybiotykowych

-dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)

-dla wzmocnienia odporności

-przy alergiach

-przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu

Nie zawiera glutenu.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Są przygotowywane według reguł ekologicznych.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.



SZCZEGÓLNIE POLECANY DLA DZIECI.

ZALETY DOMOWEGO KWAŚNEGO MLEKA

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).

Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości.

Witamina B₁₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego.

Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.



Z NASZEGO KWAŚNEGO MLEKA MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Masa netto: 4,9g +/-0,05g


Wytwarzanie:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego nie UHT



WAŻNE: SASZETKĘ OTWIERAMY TUŻ PRZED ZMIESZANIEM Z MLEKIEM



1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek)

gdy używamy mleka pasteryzowanego pomijamy ten etap!

2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-

studzimy do temp. 42°C !!!!!!!(zdatne do picia). Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – szczelnie zamykamy



Porada praktyczna: odlać część mleka do szklanki, wyspać bakterie, wymieszać i wlać do reszty mleka, wymieszać



3. Zostawiamy do fermentacji na 6-12 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera w zimie). Im dłużej kwaśne mleko będzie fermentowało, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia.

4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania

5. Tak przygotowane kwaśne mleko nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania.

Kolejne namnażanie:

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego kwasnego mleka. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy kwaśne mleko straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.



Kwaśne mleko może być przechowywane w lodówce 7 dni, bakterie w saszetce wg terminu przydatności

(saszetkę też należy przechowywać w lodówce)

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia

Ołowiana 13/4 53-434 Wrocław

www.leczeniezywieniem.pl

Jak zrobić zobacz:

Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ

Odpowiedzi na najczęstsze pytania znajdziesz w pliku FAQ na dole strony z opisem produktu

Opinie

  • Custom tab
  • Napisz opinię

    Kwaśne mleko Sun and Food

    Kwaśne mleko Sun and Food

     
    Custom tab

    This is a custom block edited from admin panel.You can insert any content here.

    Produkty powiązane

    6 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Pliki do pobrania