NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM
aktualny termin przydatności to 07.2024
Kwaśne mleko - bakterie do namnażania
oryginalna receptura dr Kempisty
Polecane dla dzieci
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Zawiera kultury bakterii:
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris
Polecane:
- jako składnik codziennej diety dziecka
- w czasie i po kuracjach antybiotykowych
- dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)
- dla wzmocnienia odporności
- przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu
Będąc wysokowartościowym odżywczo produktem, jest jednocześnie lekkostrawny i łatwo
przyswajalny.
Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kefiruu.
Produkt do wielokrotnego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania
zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Kwaśne mleko ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w
nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.
Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i
innymi dodatkami.
Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z
nietolerancją laktozy.
Wolne od:
produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy
(gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje
spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance
kefiru.
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie
UHT.
Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka
pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.
WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka,
mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12
godzinach sprawdzić.
Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem
odstawić na kolejne godziny do namnażania.
Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego
piekarnika.
Można także zawinąć w koc.
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga!
Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach
sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.
Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu.
Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości.
Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Zobacz film jak zrobić
VIDEO
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być
różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
Producent: Labolatorium Bakteriologiczne IP Ingretients GmbH Suderlugum – Niemcy Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia
www.leczeniezywieniem.pl
Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ
Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ
Filmy z wykładami dr Jadwigi Kempisty znajdziesz TUTAJ
Reklamacje:
aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE , opis wykonania namnożenia
- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru
- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia),
- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.
- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)
Producent: Leczenie Żywieniem