Kefir Sun and Food

5905279349032

Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingretiens Niemcy

Nowy produkt

28,00 zł brutto

28,00 zł za szt.

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

BAKTERIE WYSYŁAMY WYŁĄCZNIE PRZESYŁKĄ PRIORYTETOWĄ

NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM

Aktualny termin przydatności to 30.01.2019

Kefir

Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji.

Różne grupy bakterii wspierają się nawzajem w korzystnym działaniu na nasz organizm.

Zawiera kultury bakterii :

Lactococcus lactis subsp.

Leuconostoc subsp.

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus subsp.

Kefir Hefen

Kefirknollen Mikroflora

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kefiru.

Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Wytwarzanie:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego nie UHT



WAŻNE: SASZETKĘ OTWIERAMY TUŻ PRZED ZMIESZANIEM Z MLEKIEM



1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek)

gdy używamy mleka pasteryzowanego pomijamy ten etap!

2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-

studzimy do temp. 42°C !!!!!!!(zdatne do picia). Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – szczelnie zamykamy



Porada praktyczna: odlać część mleka do szklanki, wyspać bakterie, wymieszać i wlać do reszty mleka, wymieszać



3. Zostawiamy do fermentacji na 6-12 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera w zimie). Im dłużej kefir będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia.

4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania

5. Tak przygotowany kefir nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania.

Kolejne namnażanie:

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego kefiru. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy kefir straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.



Kefir może być przechowywany w lodówce 7 dni, bakterie w saszetce wg terminu przydatności

(saszetkę też należy przechowywać w lodówce)

Oprócz tego, że kefir ma korzystne działanie na przewód pokarmowy:

poprawa trawienie i wchłanianie pokarmów,

lepsza perystaltyka jelit,

wytwarzane przez bakterie substancje takie jak m.i.n.kwas mlekowy powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.

Na zmianę z jogurtem L + działa korzystnie przy zaparciach i po kuracji antybiotykowej. Polecany przy zaburzeniach trawienia i przemiany materii. Wytwarzane przez bakterie substancje działają oczyszczająco na organizm, powodują neutralizację wielu toksyn.

1 szt/saszetka wystarcza na 1 litr mleka. Czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Kefiru.

Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika/słoiczka jako zaczyn na kolejne namnażanie, lub spożywamy zrobiony jogurt i pod koniec zostawiamy około 4 łyżki.

Polecany:

  • jako wspomaganie odchudzania

  • jako wspomaganie kuracji oczyszczających organizm

  • w zaburzeniach przemiany materii

  • dla osób uprawiających sport ( na zmianę z jogurtem L+)

  • w zaburzeniach trawienia, zgadze, wzdęciach , zaburzeniach pracy jelit

  • przy zaparciach

  • w chorobach przewlekłych i alergiach (na zmianę z jogurtem L+)

  • przy skłonnościach do grzybicy

  • dla wzmocnienia odporności (na zmianę z jogurtem L+)

Tradycyjny produkt kwaśnego mleka i napój orzeźwiający, w którym obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się lekki rozwój CO2. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

ZALETY DOMOWEGO KEFIRU:

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₁₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Nie zawiera glutenu.

Dzięki swoim właściwościom :

  • poprawia trawienie,

  • wspomaga odchudzanie,

  • korzystnie działa przy zaparciach,osteoporozie, infekcjach, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, osłabieniu organizmu.

Wzmacnia paznokcie i włosy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Są przygotowywane według reguł ekologicznych.

Nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

Z NASZEGO KEFIRU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Masa netto: 4,9g +/- 0,05g

Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.

Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia

ul. Towarowa 10, 49-300 Brzeg

www.leczeniezywieniem.pl

Jak zrobić zobacz:





Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia

ul. Towarowa 10, 49-300 Brzeg

www.leczeniezywieniem.pl

Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ

Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ

Odpowiedzi na najczęstsze pytania znajdziesz w pliku FAQ na dole strony z opisem produktu

Opinie

  • Custom tab
  • Napisz opinię

    Kefir Sun and Food

    Kefir Sun and Food

     
    Custom tab

    This is a custom block edited from admin panel.You can insert any content here.

    Produkty powiązane

    6 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Pliki do pobrania