Ksylitol fiński 500g Stanlab

450

STANLAB STANLAB

Nowy produkt

24,50 zł brutto

24,50 zł za szt.

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

KSYLITOL

Kraj pochodzenia Finlandia

jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy.

W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla.

W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Spożywanie cukru i innych oczyszczonych węglowodanów powoduje gwałtowne wydzielanie glukozy lub cukru do krwi.

W reakcji na to trzustka wydziela insulinę, aby skierować glukozę do komórek, gdzie ulega ona przetworzeniu na energię.

Nadmiar glukozy wywołuje w organizmie stres i po pewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę.

Ksylitol odwraca wszystkie szkodliwe efekty cukru.

Ksylitol nie poddaje się fermentacji, a więc nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie, dzięki czemu pomaga w przywróceniu właściwej równowagi alkaliczno-kwasowej w jamie ustnej.

Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jest rola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnej konsystencji kości.

Zdolność ksylitolu do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach.

Włączenie ksylitolu do diety jest z pewnością przyjemnym sposobem czerpania korzyści polegających na wzmocnieniu kośćca i innych dobrodziejstwach przyczyniających się do poprawy stanu zdrowia.

Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku.

Podczas kiedy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej.

Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, który przejawia, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.



KSYLITOL
• w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
• ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)
• ułatwia mineralizację np. (przyswajanie wapnia przez kości)
• przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo,chroni dziąsła
• o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia na słodycze
• zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
• wskazany jest przy: “suchości w ustach”, “zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
• likwiduje niemiły zapach z ust



Stosowanie:

Zaleca się spożywanie do 15g ksylitolu dziennie. (ok. 3 łyżeczek)

Zbyt duże spożycie może skutkować rozwolnieniem!

Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ( ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich układów trawiennych)



Wartość odżywcza

w 100 gramach produktu:

*% RWS

Wartość energetyczna

1000 kJ/240 kcal

12

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0 g

0%

0%

Węglowodany

- w tym cukry

- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole)

99,8 g

0,2 g

98,5 g

38%

0%

38%

Tłuszcz

0 g

0%

Białko

0 g

0%

Błonnik

0 g

0%

Sól (sód x 2,5)

0,01 g

0%

*% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia dla osoby dorosłej

Więcej na temat ksylitolu znajdziesz w Akademii Witalności TUTAJ

Przechowywanie: w suchym i chłodnym miejscu



masa netto 500 g

Data minimalnej trwałości 09.06.2021

Dystrybutor Stanlab Polska



Opinie

  • Custom tab
  • Napisz opinię

    Ksylitol fiński 500g Stanlab

    Ksylitol fiński 500g Stanlab

     
    Custom tab

    This is a custom block edited from admin panel.You can insert any content here.

    Produkty powiązane

    5 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: